2023. szeptember 26. - Sebők Miklós átvette az MTA-n a Lendület kutatócsoport alapítási oklevelét

2023. szeptember 26-án Sebők Miklós átvette a Lendület kutatócsoport alapítási oklevelét a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről.Ennek eredményeképpen új Lendület-kutatócsoport jött létre a Társadalomtudományi Kutatóközpontban Sebők Miklós vezetésével. 

A több mint 209 millió forintos támogatású, ötéves projekt címe: "A visegrádi országok változó globális viszonyrendszere háborús időkben – Egy mesterséges intelligencia által támogatott összehasonlító elemzés". Sebők Miklós a TK Politikatudományi Intézet és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatóprofesszora, a szövegbányászat és mesterséges intelligencia társadalomtudományi alkalmazásaival foglalkozó poltextLAB (poltextlab.com) vezetője. A projekt során a labor munkatársaival, valamint hazai és nemzetközi partnereivel a közpolitikai napirendek gépi tanulásra épülő vizsgálatát terjeszti ki a Visegrádi országok 1990 utáni történetére és aktuális adatforrásaira.

Az MTA Lendület programjáról részletes tájékoztatás érhető el az alábbi oldalon: https://mta.hu/mta_hirei/a-bronzkortol-a-nanotechnologiaig-19-uj-lendulet-kutatocsoport-alakul-az-mta-tamogatasaval-112990.