2024. október 15. - Sebők Miklós és Kiss Rebeka genAI kurzust tartottak a HUN-REN kutatóinak

2024. október 15-én Sebők Miklós és Kiss Rebeka a generatív mesterséges intelligencia kutatásban való alkalmazásáról tartott bevezető kurzust a HUN-REN-ben több mint 50 kutatónak. A kurzus a generatív AI-eszközök kutatási célokra való felhasználásának egyre nagyobb elterjedésére fókuszált.

Az egész napos képzés három fő részre tagolódott. Az első rész a generatív mesterséges intelligencia alapfogalmaival ismertette meg a résztvevőket. A második rész a gyakorlati alkalmazásait vizsgálta, mint például a prompt-írás, a különböző kutatási feladatokhoz megfelelő AI modellek kiválasztása és a különböző AI-eszközök költségeinek felmérése. A harmadik részben a kurzus olyan alapvető etikai és jogi szempontokat tárgyalt, mint az adatkezelés, az AI-eszközök használatának megfelelő hivatkozási módja, valamint a tudományos folyóiratok követelményeinek való megfelelés.

A résztvevőket arra ösztönözték, hogy előzetesen küldjék el saját kutatási kérdéseiket és adataikat, amelyekre a tanfolyam során a generatív mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott megoldásokat kaptak.

A tanfolyam tanterve itt érhető el: https://poltextlab.com/wp-content/uploads/2024/10/GenAI_tematika.pdf.